כמו לא מעט איברים בגופנו, גם האוזניים הן אובייקט לניתוחים.
אם יש לכם ירידה בשמיעה או "אוזני דמבו" הכתבה הבאה מיועדת אליכם.
סוגי ניתוחים
האוזניים שלנו הן אחד מהאיברים היחידים בגופנו אשר אינם מוסתרים כדרך קבע, אלא גלויים לעיני כל מתבונן. עובדה זו גורמת לכך שפרט לתפקידן הטבעי של האוזניים כאיבר האחראי על שמיעתנו, האוזניים מקבלות באופן טבעי חשיבות רבה מאוד גם לפן האסטטי שלהן. היות ומראה חיצוני בעולמנו המודרני הוא משהו חשוב ביותר (יש שיגידו אפילו קריטי) והוא אחד הקריטריונים החשובים ביותר לגיבוש דעה על אדם מסוים, אוזניים בולטות יכולות להיות "טורן אוף" רציני מאוד.
אי לכך כאשר מדובר על ניתוחים באוזניים, ניתן לחלק אותן לשני קריטריונים:
- ניתוחים קוסמטיים/אסטטיים הנוגעים בפן הוויזואלי חיצוני של האוזן.
- ניתוחים פונקציונליים אשר קשורים נטו לתפקידה של האוזן כאיבר האחראי על חוש השמיעה.
מבחינה התפתחותית על ציר הזמן, אין ספק שהניתוחים הראשונים באוזניים היו פונקציונליים בלבד, אולם החשיבות העצומה שקיבל דימוי הגוף והיחס אליו הביאו לעלייה גדולה מאוד גם בתחום הניתוחים האסטטיים.
אוזני דמבו, לא רק לפיל…
כולנו מודעים להשלכות החברתיות ולסבל הרב הנגרם בעיקר לילדים עקב הלעג הרב להם הם זוכים עקב פגם גופני כזה או אחר בילדותם. אוזניים בולטות אינן יוצאות מן הכלל והביטויים "אוזני חמור", מפרשיות ו"אוזני פייפר" לא נוצרו בחלל ריק. בהכללה גסה ניתן להגיד שבעיה זו קריטית יותר אצל בנים, מפני שאצל בנות להן יש שיער ארוך יותר, באופן טבעי ניתן להסתיר את האוזניים.
ניתוח הצמדת אוזניים אמור לטפל בדיוק בבעיה זו ולתקן את הפגם המולד בכך שהוא מצמיד את האוזן ומקטין את הזווית שלה ביחס לראש.
הניתוח נעשה בהרדמה מלאה ונמשך בסביבות שעה. מבחינה טכנית הפעולה שעושים היא הוצאת עודף הסחוס אשר קיים מאחורי האוזן (והוא הגורם לזווית החריגה בה נמצאת האוזן) ויצירת הזווית החדשה הרצויה בה תהיה האוזן.
ניתוח באוזניים מסוג זה אינו מצריך אשפוז והמנותח יכול לחזור לביתו מיד אחרי ההתאוששות מהניתוח. קיימת אפשרות שהניתוח הראשון לא יצליח בצורה מושלמת ויהיה צורך בעוד אחד.
הלו…., הלו………
אסור לשכוח שלאוזן ישנה חשיבות אסטטית, אולם בראש ובראשונה יש לה תפקיד פונקציונלי אשר מאפשר לנו לשמוע. ירידה בשמיעה הינה ליקוי חמור אשר מצריך טיפול מידי מפני שהוא פוגע באופן ישיר ביצירת כישורי השפה וההתנהגות החברתית של הילד.
הניתוח השכיח ביותר בנושא זה הוא "ניתוח כפתורים" אשר בא לנקז את הנוזלים שהצטברו באוזן ולאזן את הלחצים באוזן התיכונה.
עד השנים האחרונות, ניתוח באוזניים מסוג זה היה האפשרות היחידה לתקן את הפגם, אולם מכשיר חדש בשם "איירפופר" טרף את הקלפים ועשוי לייתר לחלוטין את הצורך בניתוח כפתורים המבוצע בהרדמה מלאה ולא תמיד פותר את הבעיה.
האיירפופר מזרים אוויר בלחץ מבוקר דרך חלל האף אל האוזן התיכונה, מאוורר את האוזן, מאזן את הלחצים ומייבש את הנוזלים. בדרך זו הוא גורם לנוזלים הנאגרים באוזן התיכונה להיספח אל רקמת התא ובד בבד משפר את השמיעה, בדרך כלל כבר בטיפול הראשון.
האיירפופר בטוח ופשוט ביותר לשימוש, כאשר הוא מונע גם טיפול אנטיביוטי אשר יעילותו מוטלת בספק לטווח הארוך וגם ניתוח כפתורים אשר מצריך הרדמה מלאה ולאחר הניתוח הישמרות מפני כניסה של כניסה של מים (מקלחת, בריכה וכו') לתוך האוזן דרך הכפתור ומכאן הדלקות אוזניים.